raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 15.03.2018. (Alo)
Alo „ekskluzivno” objavio već poznatu vest da ruski bajkeri dolaze u Srbiju
15.03.2018.    Vesna Radojević    Foto: Wikimedia
Provladin tabloid Alo objavio je svoja ekskluzivna saznanja da će ruska bajkerska grupa „Noćni vukovi“ ovih dana doći u Srbiju što su direktno povezali sa nedavnim izjavama komandanta NATO-a za Evropu Ketrisa Skaparotiija „da su Srbija i srpski narod najveći problem na Balkanu“. Međutim, ova kontroverzna bajkerska grupa bliska Putinu svoju turneju „Ruski Balkan“ zakazala je mnogo pre ove izjave, a kako banjalučki mediji javljaju na krajnjoj destinaciji, Republici Srpskoj srešće se i sa Miloradom Dodikom.
Alo navodi:
Putinovi „Noćni vukovi“ sa Aleksandrom Zaldastanovim zvanim Hirurg na čelu dolaze u izvidnicu u Srbiju, i to samo nekoliko dana nakon najnovijih pretnji i pritiska koji su nam stigli iz „američke kuhinje“, saznaje „Alo!”.   1  
1
Ketris Skaparoti spornu izjavu o kojoj piše Alo dao je 9. marta, a prve informacije o turneji ruskih bajkera u našim medijima objavljene su čak petnaestak dana ranije, pa je jasno da sa ovom konkretnom izjavom poseta „Noćnih vukova“ nema veze, kao i da Alo nije objavio nikakva ekskluzivna saznanja.

Na sajtu „Ruski Balkan“ koji zapravo predstavlja neku vrstu projekta „Noćnih vukova“, objavljena je ruta turneje koja će trajati devet dana - od 19. do 28. marta, i na kojoj će, kako se tvrdi na tom sajtu, bajkeri uglavnom biti u poseti pravoslavnim crkvama i manastirima.

Zvaničan motiv ove vožnje po Balkanu je istraživanje „kulturnog uticaja ruske imperije". Nezvanično, na svojim putovanjima „Noćni vukovi“ uglavnom podstiču antizapadno raspoloženje.

Alo u današnjem broju ide i korak dalje i tvrdi da je posle njihovog pisanja vođi „Noćnih vukova“ zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Samo iz obične pretrage vesti iz BiH u poslednih desetak dana može se videti da je veliki broj medija i političara pisalo i pričalo o ovoj poseti, pa je tvrdnja da je bosanska policija prvi put čula za dolazak ruskih bajkera nakon teksta u Alo, gotovo nemoguća.
„Noćni vukovi“ podržavaju, a i sami uživaju veliku podršku ruskog predsednika Vladimira Putina.
Na sajtu „Ruski Balkan“ piše i da se taj projekat sprovodi korišćenjem grantova predsednika Ruske federacije za razvoj civilnog društva.

„Noćne vukove“ osnovao je Aleksandar Zaldostanov Hirurg 1989. godine koji je i danas vođa ove grupe.

Na svom sajtu navode da danas imaju svoje ogranke u 33 grada širom Rusije, Belorusije, Ukrajine, Letonije, Makedonije, Srbije, Bugarske i Nemačke.

Navode da su osnovani na buntovničkim načelima, ali da su motoklub patriota. Već 15 godina održavaju i velike „Bajk šou“ manifestacije koje posećuju desetine hiljada ljudi, a koji imaju patriotski, ali i antizapadni karakter.

2013. godine Putin je odlikovao vođu „Noćnih vukova“ Zaldostanova počasnom medaljom za „patriotski rad sa omladinom“.
  Lažna vest
Informer u paranoji zbog američke podrške medijima u Srbiji
Sudeći po kontradiktornim napisima o Trampu, Informer ne uspeva da se odluči da li je američki pr...
  Manipulisanje činjenicama
Crno-beli svet: NATO nam je neprijatelj, Rusija prijatelj
U konfuznom tekstu „NATO licemeri“ jučerašnjeg Informera navodi se da je NATO u poslednjih 12 ...
  Dezinformacija
Šta je Putin rekao što još nije rekao, a možda ni neće
Dan pre dolaska premijera Dmitrija Medvedeva u Srbiju, tabloid Alo piše da je ruski predsednik Vlad...
Noćni vukovi
Rusija
Vladimir Putin
Republika Srpska
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: