raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 05.06.2018. (Informer)
Informerova ljubav prema Putinu, epizoda 21
06.06.2018.    Vesna Radojević    Foto: Informer
„LUDACI SA ZAPADA SPREMAJU VELIKO ZLO: 18.000 NATO vojnika sprema udar na Putina!” izvestio je Informer na današnjoj naslovnoj strani. Održavanje NATO vojnih vežbi u Poljskoj i baltičkim zemljama Informer je iskoristio kao odličnu priliku da po dvadeset prvi put od početka godine na naslovnu stranu stavi Putinovu sliku u vojnoj uniformi, ali i napadne „zli Zapad“ koji samo čeka svoju priliku da „smrvi Rusiju.“
Informer navodi:
Zločinački NATO pakt na samim granicama Rusije, u Poljskoj, Letoniji, Litvaniji i Estoniji, pokrenuo najmasovnije manevre. Rusi podigli borbenu gotovost.   1  
Za one čitaoce koji lako poveruju u bombastične naslove o početku ratova u Informeru, u Poljskoj i baltičkim zemljama trenutno je u toku vojna vežba „Udar sablje“. Ovogodišnje vojne vežbe NATO alijanse održavaju se po osmi put. Ranijih godina iste vežbe nisu bile okidač za sukobe sa Rusijom, te nije jasno zbog čega Informer tvrdi da će sada biti drugačije.

Prema rečima zvaničnika NATO alijanse, na vežbama će učestvovati oko 18 hiljada vojnika iz 19 zemalja, a kao i svaka vojna vežba služiće demonstraciji vojnih mogućnosti i opreme, te treningu za slučajeve oružanih sukoba.

U vreme diplomatskih tenzija između Rusije i SAD, pre svega zbog sukoba u Siriji, ruska agencija TASS je za razliku od Informera prilično neutralno izvestila da se NATO vojne vežbe održavaju blizu granice sa Rusijom. Dodatno su nagovestili da „Moskva pažljivo prati vežbe NATO-a blizu svojih granica i preduzima sve neophodne mere sigurnosti“. http://tass.com/defense/1007855

TASS je izvestio i o zajedničkim vežbama Rusije i Kine koji će se održati u avgustu ove godine, a koja će okupiti oko tri hiljade vojnika dve zemlje.

Inače, tokom ove godine Srbija će učestvovati na nekoliko vežbi koje se odvijaju pod okriljem NATO-a. Kako se navodi na sajtu Alijanse Srbija će biti domaćin vežbi za reagovanje u slučaju prirodnih i tehnoloških katastrofa i incidenata.

Putinova slika na naslovnici prodaje novine

Kako je Radio Slobodna Evropa izvestila početkom ove godine „u toku 2017. godine u pet dnevnih novina (Blic, Kurir, Alo, Informer i Večernje novosti) bilo je 895 tekstova o Rusiji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu“.

„Neće nas ostaviti na cedilu. Putinov plan ’brat’ za odbranu Srbije“, „Rusi tvrde: SAD neće pomirenje, spremaju novu ucenu za Srbiju“, „Nato u panici. Putin u Srpskoj gradi tri baze“, „Rusi grade tvrđavu pod ledom. Putinova nova podmornica uteruje strah u kosti“, samo su neki od naslova, piše RSE.

Najviše sadržaja u prošloj godini objavljivao je Informer te je od 306 brojeva u čak 179 bilo tekstova o Rusiji i Putinu. Ruski predsednik je bio 91 put na naslovnoj stranici.

Od početka ove godine Putin se čak 21 put našao na naslovnoj strani Informera.

U članku za Politico Vučićević je i priznao da ruski predsednik dobro prodaje novine.

„Ja sam biznismen. Naša uobičajena dnevna cirkulacija je oko 120 hiljada primeraka. Kada u novinama imam kalendare sa Putinom prodamo 250 hiljada primeraka“, rekao je Vučićević u martu ove godine.
  Lažna vest
Informer u paranoji zbog američke podrške medijima u Srbiji
Sudeći po kontradiktornim napisima o Trampu, Informer ne uspeva da se odluči da li je američki pr...
  Manipulisanje činjenicama
Crno-beli svet: NATO nam je neprijatelj, Rusija prijatelj
U konfuznom tekstu „NATO licemeri“ jučerašnjeg Informera navodi se da je NATO u poslednjih 12 ...
  Dezinformacija
Šta je Putin rekao što još nije rekao, a možda ni neće
Dan pre dolaska premijera Dmitrija Medvedeva u Srbiju, tabloid Alo piše da je ruski predsednik Vlad...
Rusija
Vladimir Putin
NATO
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: