raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 30.05.2018. (Informer)
Od raka pluća ne umiru samo Srbi
13.06.2018.    Vesna Radojević    Foto: Pixabay/PeterFranz
Preuveličavanje ionako loših zdravstvenih statistika uz prizvuk da je krivac lošem zdravlju građana i NATO - oproban je recept omiljenog tabloida vlasti. U tekstu u kome se tvrdi da svakog dana 12 Srba umre od raka pluća novinari Informera kao izvor navode Institut Batut. Ipak, u odgovorima za Raskrikavanje u Batutu kažu da ovi podaci nisu tačni.
Informer navodi:
CRNE BROJKE! SVAKOG DANA 12 SRBA UMRE OD RAKA PLUĆA: Najučestaliji karcinom u našoj zemlji ODNOSI SVE VIŠE ŽIVOTA!   1  
1
Iako se u tekstu Informera kao izvor za iznete tvrdnje navodi Batut, iz ove ustanove za Raskrikavanje su u telefonskom razgovoru kazali da sa novinarima Informera nisu kontaktirali ovim povodom. Zvanično, prema podacima Registra za rak u centralnoj Srbiji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ muškarci najčešće obolevaju i umiru od raka pluća, a žene u našoj zemlji najčešće obolevaju i umiru od raka dojke.

Za Raskrikavanje u ovom Institutu kažu da godišnje u proseku ima 3.768 novoobolelih osoba oba pola sa rakom pluća (2.852 muškaraca i 916 žena), od koga u proseku svake godine 3.197 osoba izgubi život (2.408 muškaraca i 789 žena) - što je oko devet osoba dnevno.

Odakle podatak da svakog dana baš 12 Srba umre od raka pluća nije jasno tim pre što u našoj zemlji ne žive samo građani srpske nacionalnosti, niti se samo oni razboljevaju i leče u zdravstvenim ustanovima zemlje.
Informer navodi:
Ubedljivo najveći izazivač ovog karcinoma je pušenje (85 odsto slučajeva), a osim toga, broj obolelih se značajno povećao i od NATO bombardovanja 1999, kada je Srbija gađana osiromašenim uranijumom (za 27,4 odsto).
 
  2  
2
U jeku priča o posledicama NATO bombardovanja Informer je dodao da je značajno povećanje broja obolelih građana Srbije od raka pluća primetno od 1999. godine.

Iako se u tekstu pozivaju na precizne podatke i to u procentima, u Batutu kažu da ovakvu statistiku taj Institut ne vodi.

„U izveštajima Instituta za javno zdravlje Srbije prate se direktni pokazatelji, demografski podaci, geografska distribucija, učestalost raka, uzrasno specifične stope obolevanja i umiranja od raka u centralnoj Srbiji. Takođe prati se i kvalitet prijavljivanja. U izveštajima se ne izveštava o faktorima rizika odgovornim za nastanak određenih vrsta lokalizacija raka“, stoji u pisanom odgovoru Batuta.
Informacije o statistici koju je izneo Informer objavio je i RTS, Kurir, Večernje novosti i drugi portali.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije rak je vodeći uzrok smrti širom sveta - oko devet miliona ljudi je umrlo od nekog oblika kancera u 2015. godini. Najsmrtonosniji među njima je rak pluća od koga je u istoj godini umrlo oko 1,7 miliona ljudi.
  Manipulisanje činjenicama
Crno-beli svet: NATO nam je neprijatelj, Rusija prijatelj
U konfuznom tekstu „NATO licemeri“ jučerašnjeg Informera navodi se da je NATO u poslednjih 12 ...
  Lažna vest
Srpski telegraf slagao da Britanci zahtevaju povlačenje NATO sa Kosova
Pozivajući se na britanski Gardijan, Srpski telegraf piše da su Britanci najavili povlačenje NATO...
  Manipulisanje činjenicama
Istrajnost u odbrani ratnih zločina
U jučerašnjem izdanju Večernjih novosti u rubrici „Komentar dana“ reditelj Božidar Zečević...
Batut
rak pluća
NATO
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: