raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Analiza
Hiljadu radnika tek za šest godina, od građana Srbije osam miliona evra
25.07.2018.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen Youtube/ portal Reflektor
Mediji uglavnom prenose izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o privlačenju stranih investitora nakon što je jutros sa nemačkim investitorima položio kamen temeljac za novu fabriku „Forverk“ kod Čačka. Izveštavaju i da će nakon izgradnje ova fabrika imati hiljadu radnika i da se prostire na više od 40 hiljada kvadrata. Propuštaju međutim da kažu da će ova fabrika punu zaposlenost dostići tek za šest godina, a da će poreski obveznici Srbije za njihova radna mesta dati osam miliona evra.
„Kompanija Forverk und Zon će u industrijskoj zoni u Preljini napraviti pogon na šest hektara i zaposliti radnike na proizvodnji rezervnih delova za automobilsku industriju. Investicija je vredna oko 50 miliona evra. Plan je da taj veliki proizvođač rezervnih delova za autoindustriju u narednih šest godina napravi 65.000 metara kvadratnih zatvorenog proizvodnog prostora, a samo ove godine biće izgrađeno više od 40.000 kvadrata“, piše Tanjug, a prenose brojni mediji.

Međutim, u fabriku u Čačku neće ulagati samo nemački investitor, već i poreski obveznici Srbije.

Prema tri ugovora koje je Ministarstvo privrede potpisalo u maju ove godine sa investitorima, građani Srbije će fabriku u Čačku do kraja 2024. subvencionisati sa nešto manje od osam miliona evra.

Tako, prvi ugovor između Ministarstva privrede i još tri povezane firme iza kojih stoji nemačka kompanija „Forverk“ predviđa subvenciju od 3 miliona i 887 hiljada evra uz obavezu investitora da u pogon uloži 18 miliona evra i do kraja 2024. zaposli 560 radnika.

Drugi ugovor predviđa 465 hiljada evra subvencija uz obavezu investiranja 2.930.000 evra i otvaranje najmanje 50 novih radnih mesta.

Treći ugovor obavezuje Srbiju da investitora subvencioniše sa 3,6 miliona evra koji ima obavezu da zaposli još 390 radnika i uloži 22,5 miliona evra u proizvodni pogon u Preljini.

Dakle, prema ovim ugovorima investitori su obavezni da zaposle ukupno 1000 radnika u periodu od šest godina, dok će građani Srbije subvencionisati ovaj pogon u iznosu od 7.960.000 evra.

U ugovorima se takođe navodi da investitor ima obavezu da zaposlenima isplaćuje osnovnu zaradu najmanje u visini minimalne zarade kao i da će „nemački investitor nastojati da na zahtev srednjih škola omogući određenom broju đaka dolazak na praksu u proizvodni pogon.“

Čačak dao zemljište bez naknade


Državnu pomoć nemački investitor dobio je i od Grada Čačka koji je ustupio 14 hektara građevinskog zemljišta za izgradnju fabrike u Preljini, bez naknade.

U ugovoru o otuđenju zemljišta navodi se da je tržišna vrednost zemljišta veća od 400 miliona dinara, odnosno oko 3,4 miliona evra.

Podsetimo, zbog najavljene investicije vlasnik kompanije „Forverk“ Petar Kelen nedavno je dobio i ulicu u Čačku.

"Svaki investitor koji zaposli najmanje 1.000 ljudi i investira oko 50 miliona evra zaslužuje jednu saobraćajnicu koja je do sada nosila naziv Servisna saobraćajnica 3a, na deset kilometara od centra grada. Onaj ko je začetnik jedne nove reindustrijalizacije grada Čačka, zaslužuje bar toliko", rekao je ranije gradonačelnik Čačka Milun Todorović.
  Vest
Ne nasedajte na prevaru o brzoj zaradi koja kruži Fejsbukom
„Kako ja, sa 48 godina, da zaradim 7393 evra mesečno, a da ne napuštam svoju kuću u Srbiji?“ ...
  Vest
Nastavljeno suđenje za paljenje kuće novinara, odbrana osporava procenjenu štetu
Na današnjem suđenju bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još dvojici okr...
  Vest
Da li su žene manje inteligentne od muškaraca?
S vremena na vreme se u medijima pojave napisi o tome da su muškarci inteligentniji od žena, da ž...
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: