raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 21.08.2018. (Srpski telegraf)
Srpski telegraf prelomio - Srbiji sever Kosova
21.08.2018.    Jelena Đorđević    Foto: Wikimedia/ Pudelek (Marcin Szala)
Srpski tabloidi ne odustaju od ideje da je Tramp doneo odluku šta će se desiti Kosovom, pa tako i danas Srpski telegraf objavljuje da je “stigla potvrda da u Vašingtonu više ništa nije isto”. Svoje tvrdnje ovaj put potkrepljuju tekstom urednika Bazfid njuza Alberta Nardelija, u kome se, kako se ispostavlja, ne nalaze takvi navodi. Da nisu doneli nikakvu prelomnu odluku za Raskrikavanje je potvrdio i Stejt dipartment.
Srpski telegraf navodi:
Tramp je prelomio - Srbiji sever Kosova. Niko nije bio za podelu, ali je onda vlast u SAD preuzeo predsednik koji namerava da prekroji granice na Balkanu, procurilo iz Bele kuće.   1  
1
Jedino što je “procurilo” iz Bele kuće jeste zvanično saopštenje Stejt dipartmenta u kome su za Rakrikavanje naveli da svaki dogovor o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije mora da dođe od obe strane.

“Mi ćemo da nastavimo da podržavamo obe strane i Evropsku uniju kao posrednika. Kosovo i Srbija treba da nađu dogovor koji je primenjiv, dugotrajan i koji ne stvara nestabilnost ni u jednoj zemlji u regionu. Ovo će zahtevati viziju i fleksibilnost. Ohrabrujemo obe strane da preuzmu potpunu odgovornost nad procesom, smanje negativnu retoriku i da rade zajedno i konstruktivno”, naveo je Stejt dipartment u pisanom odgovoru.

U pokušaju da “dokaže” da je podrška SAD-a podeli Kosova izvesna, Srpski telegraf se u nastavku poziva na tekst jednog od urednika Bazfid njuz-a Alberta Nardelija.

Međutim, u tekstu “Trampova ljubav prema dogovorima stvara rizik za destabilizaciju granica na zapadnom Balkanu” se ne govori o izvesnoj podeli već piše sledeće: „Evropske prestonice - i do skoro Vašington - dugo su se protivile bilo kom predlogu koji se poigrava sa granicama na zapadnom Balkanu, plašeći se da će takvi potezi poremetiti osetljivi balans u regionu. Ali, pod predsednikom Donaldom Trampom, SAD se čini kao da je prihvatila ambivalentiji pristup.“
Nardeli takođe nije najavio plan o podeli pozivajući se na dva diplomatska izvora, kao što piše Srpski telegraf. Pogrešna interpretacija se vidi u originalnom tekstu u kome piše da “prema dva diplomatska izvora, jedan od mogućih planova, nezvanično podržan od strane viših zvaničnika na Kosovu i pogotovo Srbije, severni delovi Kosova koji su dom desetinama hiljada Srba bili bi razmenjeni za zemlju južne Srbije gde su većina Albanci.”

Podsetimo, Raskrikavanje je već pisalo o netačnim vestima da je Tramp odlučio o granicama Srbije i Kosova.
  Lažna vest
Informer u paranoji zbog američke podrške medijima u Srbiji
Sudeći po kontradiktornim napisima o Trampu, Informer ne uspeva da se odluči da li je američki pr...
  Dezinformacija
Šta je Putin rekao što još nije rekao, a možda ni neće
Dan pre dolaska premijera Dmitrija Medvedeva u Srbiju, tabloid Alo piše da je ruski predsednik Vlad...
  Manipulisanje činjenicama
Dojče Vele ne tvrdi da Tramp sprema podelu Kosova
„Tramp sprema podelu Kosova“, bombastično je na naslovnoj strani objavio Informer, netačno pri...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 Srbija danas
Kosovo
SAD
Bazfid
Donald Tramp
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: