raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Reportaža
Medijska pismenost u praksi: crtica sa predavanja đacima u Americi
03.11.2018.    Vesna Radojević    Foto: Mighty Writers
U šezdesetak kvadrata kancelarijskog prostora u južnoj Filadelfiji, u ne tako bezbednom i ugodnom kraju kako su nam rekli, smeštena je organizacija „Moćni pisci“ koja već godinama pruža besplatne vannastavne aktivnosti. Oko 400 mentora - pisaca, novinara, umetnika, profesora svake godine uči oko 2500 hiljade učenika državnih škola da koriste reči pametno i pažljivo.
Kako da znaju kojim informacijama da veruju bila je tema časa na kojoj su pored devetoro mladih učenika iz Filadelfije učestvovali i novinari iz 24 zemlje širom sveta okupljeni na medijskoj turi Centra za strane medije Stejt deparmenta.

„Pre nekog vremena, vratio sam se kući i moja žena pokazala mi je vest na koju je naišla na društvenim mrežama“, počeo je svoju priču jedan od mentora i dugogodišnji novinar Njujork Tajmsa, Atlantika i drugih uglednih američkih magazina, Ben Jagoda ( Ben Yagoda). „To je bila fotografija Donalda Trampa iz 1998. godine sa citatom u kome on kaže da kada bi se kandidovao na američkim izborima sigurno bi bio kandidat republikanaca jer su njihovi glasači glupi i poverovali bi u sve što bi on rekao na Foks njuzu. I znate šta - moja žena zaista ne voli Donalda Trampa. Kada je videla ovu vest šta mislite šta je uradila?“

   


„Šerovala je vest“, nekoliko učenika je reklo uglas.

„Kada sam video ovo, nisam bio siguran da je tačno. Šta vi mislite“, upitao je Jagoda.

„Citat zaista izgleda kao da je on to zaista rekao. Često govori terrific. Ciničan je i hvali sebe“, rekao je jedan od učenika.

„Prvo bih pogledao koju političku stranku podržava „Pipl“ (People magazine) pa bih odlučio da li je vest lažna ili ne“, dodao je drugi.

Jagoda je odgovorio da je „Pipl“ objektivan te da se trudi da ne zauzima strane.

„Neko je pomenuo surfovanje“, nastavio je Jagoda. „Međutim, nemojte da se oslanjate samo na internet jer se tamo lažne vesti ne diskriminišu. Ipak, guglajući naišao sam na sajt snopes.com, novinarski sajt koji je objektivan, postoji više od 20 godina i tamo sam našao da je ova vest - lažna“.

„Kada vam nešto izgleda predobro da bi bilo istina, sačekajte trenutak pre nego što to podelite na svojim mrežama“, rekao je drugi mentor, novinar Met Kac.

„A ko proverava Snopes (snopes.com)=?“, upitao je jedan od učenika.

„Jako dobro pitanje. Ja ih čitam godinama, dosta istražuju, smatram ih dobrim novinarima. Skepticizam je dobar, ali ako budite cinični i ceo život provedete ne verujući nikome, to neće biti dobro. Ja na primer verujem onima koji imaju dobru praksu godinama unazad.. Pokušajte da nađete balans“, kazao je učenicima Jagoda.

Predavači su potom deci pokazali fotografiju žene u četrdesetim godinama koja stoji pored američkog milijardera Džordža Soroša. Fotografija je objavljena uz napis da je u pitanju dr Kristina Ford koja je prošlog meseca optužila, sada već izglasanog sudiju Vrhovnog suda Breta Kavanoa, za seksualno zlostavljanje.

   


„Jedna strana je demonizovala dr Kristin Ford, a druga sudiju Kavanoa. Soroš je iz nekoliko razloga među desničarima optužen da je sam đavo“, objasnio je Jagoda učenicima kontekst iz koga dolaze osobe na fotografiji, a onda ih je upitao šta misle - da li je slika autentična?

„Dama koja je bila u Senatu je nosila naočare“, rekla je jedna tinejdžerka.

„Bila je starija“, dodali su drugi.

„Tako je. Ovo je aktivistikinja za ljudska prava iz Ukrajine. Ovo nije dr Ford pored Džordža Soroša. Ali je ovu sliku podelilo 84 hiljada ljudi“, objasnio je Kac koliko je opasno deliti informacije bez zadrške.

Dvojica gostujućih predavača na kraju su pitali učenike šta misle da li bi neko trebalo da bude kažnjen zbog širenja ovakvih i sličnih lažnih informacija.

„Da li bi osoba koja je postavila sliku Forda i Soroša mogla da bude kažnjena“, upitao je Kac.

„Ne. Štiti ih Prvi amandman“, rekla je jedna od devojčica.

„Tako je. U našem pravnom sistemu niko ne može biti kažnjen zato što je nešto slagao“, kazali su mentori.

Neprofitna organizacija „Moćni pisci“ osnovana je 2009. godine jer je Filadelfija imala visok procenat siromašnog i nepismenog stanovništva.

Imaju nekoliko programa za decu od sedam do 17 godina - časove pisanja posle škole i vikendima, časove priprema eseja ili intezivne kurseve za pripreme prijemnih ispita za koledže. Svi programi su besplatni što je siromašnijim roditeljima dodatni plus.

Za sada imaju kancelarije na pet lokacija u Filadelfiji i jednu kancelariju u Nju Džerziju.

Kancelarija koju je posetila novinarka Raskrikavanja nalazi se u južnoj Filadelfiji, afričko-američkom kraju grada koji je ujedno i dom muslimanske zajednice i imigranata iz celog sveta - Indonezije, Vijetnama i drugih azijskih zemalja.
  Lažna vest
Informer u paranoji zbog američke podrške medijima u Srbiji
Sudeći po kontradiktornim napisima o Trampu, Informer ne uspeva da se odluči da li je američki pr...
  Manipulisanje činjenicama
Dojče Vele ne tvrdi da Tramp sprema podelu Kosova
„Tramp sprema podelu Kosova“, bombastično je na naslovnoj strani objavio Informer, netačno pri...
  Manipulisanje činjenicama
Da li je konačno potvrđena jedna Informerova vest?
Četrnaest novih F-16 aviona, deset milijardi dolara za infrastrukturne projekte, brži ulazak u EU ...
fake news
Ben Jagoda
Donald Tramp
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: