raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 20.02.2019. (Informer)
Da li će država plaćati dadilje širom Srbije?
20.02.2019.    Jelena Đorđević    Foto: Pixabay / erezerlichman
Država će plaćati dadilje širom Srbije zaposlenim mamama i tatama tvrdi Informer u današnjem broju. Najavljuju to kao novu sistemsku meru države i već gotovu stvar. Međutim, ništa od ovoga nije istina. Iz Kabineta ministarke Slavice Đukić Dejanović čiju izjavu prenosi Informer kažu za Raskrikavanje da je ovakva najava izvučena iz konteksta.
Naime, ministarka Đukić Dejanović je za Informer govorila o projektima lokalnih samouprava za finansiranje mera populacione politike za koje je njeno ministarstvo izdvojilo 650 miliona dinara. Kao ilustrativan primer sa kakvim projektima opštine širom Srbije mogu da konkurišu za deo tih sredstava ministarka je govorila i o plaćanju dadilja. Kako je navela “opštine mogu da razmotre ideju o bebisiterkama koje bi upravo one plaćale”.

Ovaj deo izjave bio je dovoljan povod Informeru da svojim čitaocima servira dezinformaciju - da će država ubuduće plaćati dadilje širom Srbije.

„Država će plaćati dadilje za decu. Država Srbija ubuduće će posredstvom lokalnih samouprava plaćati dadilje za decu širom Srbije i tako podsticati mlade parove na roditeljstvo!“, tvrdi Informer.

Iako su u nastavku teksta tačno preneli izjavu koju je ministarka dala za njihov list, Informer je pogrešno informisao građane i bez zadrške najavio da će se desiti nešto što ministarka nije obećala.

Đukić Dejanović je za Informer govorila o javnom pozivu i novcu koji će biti utrošen na projekte koje predlože opštine, nakon što se javni poziv završi. Ovo dakle uopšte ne znači da će država finansirati dadilje širom Srbije jer se ne zna koji i kakvi projekti će dobiti novac.

Kako kažu za Raskrikavanje iz Kabineta ministarke zadužene za demografiju i populacionu politiku, priča o besplatnim bebisiterkama bila je samo primer kojom je ministarka Informeru ilustrovala koji bi projekat lokalne samouprave mogao da bude finansiran, a da je naslov teksta izvučen iz konteksta izjave ministarke.

Informer piše da je Đukić Dejanović govorila i o drugim mogućnostima pomoći za čuvanje dece poput dežurnih vrtića, obdaništima koja rade do 22 časa, besplatnim kartama za prevoz babama i dedama mlađim od 65 godina koji idu da čuvaju unuke kada roditelji rade, ali nijedan od tih predloga nije predstavio kao tvrdnju, osim dadilja koje plaća država.

U javnom pozivu raspisanom pre pet dana, Kabinet ministarstva za demografiju i populacionu politiku pozvao je lokalne samouprave da konkurišu svojim projektima, na osnovu čega će se odlučiti kako će biti utrošeno 650 miliona dinara koji su obezbeđeni kao bespovratna sredstva za sufinansiranje mera populacione politike.

Kako se navodi u odgovoru za Raskrikavanje iz Kabineta ministarke, “pravo
učešća imaju opštine i gradovi, a uslov je da jedinice lokalne samouprave u sopstvenim budžetima imaju predviđena sredstva za sprovođenje predloženih mera, da imaju telo ili osobu zaduženu za pitanja demografije i populacione politike, kao i da su predložene mere u skladu sa ciljevima i namenama ovog poziva”.


Bespovratna sredstva namenjena su “za sufinansiranje onih mera koje se odnose na ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, promociju zdravlja i reproduktivnog zdravlja, borbu protiv neplodnosti, kao i populacionu edukaciju”, piše u odgovoru ministarstva.

Pošto se javni poziv kabineta Đukić Dejanović završava sedmog marta, do tada se neće znati koji projekti će dobiti novac od države, odnosno ni da li će neki od tih projekata podrazumevati plaćanje dadilja u toj opštini.

Iz Kabineta takođe kažu da će 85% projekta finansirati Kabinet, dok je ostatak odgovornost lokalne samouprave, kao i da se vrednuje i održivost predloženog projekta.
  Dezinformacija
Šta je Putin rekao što još nije rekao, a možda ni neće
Dan pre dolaska premijera Dmitrija Medvedeva u Srbiju, tabloid Alo piše da je ruski predsednik Vlad...
  Pristrasnost
Uhapšeni radnik Krušika za jedne uzbunjivač, za beogradske tabloide - špijun
U štampanom izdanju Srpskog telegrafa vest o Aleksandru Obradoviću iz Valjeva koji je ovih dana po...
  Manipulisanje činjenicama
Dojče Vele ne tvrdi da Tramp sprema podelu Kosova
„Tramp sprema podelu Kosova“, bombastično je na naslovnoj strani objavio Informer, netačno pri...
Slavica Đukić Dejanović
populaciona politika
opštine
Srbije
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: