raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Analiza
Misteriozno poreklo fotografije masovne grobnice
22.03.2019.    Jelena Đorđević    Foto: Wikimedia/Maurits90
Ista fotografija - nekoliko različitih tumačenja. Prizor iskopavanja masovne grobnice u Bosni, uslikan 1996. na internetu se pojavljuje kao fotografija iz Ruande, Meksika i Iraka. Fotograf Staton Vinter potvrdio je na svom Tviter nalogu da je on autor i da je fotografija napravljena za Asošijeted pres. Iz te novinske agencije za Raskrikavanje potvrđuju autorstvo fotografije, kao i da je uslikana u Bosni.
Fotografija iskopavanja masovne grobnice u Bosni koja se prvi put pojavila na internetu aprila 2008, do danas se nalazi na raznim sajtovima i potpisani su različiti autori, kao što je slučaj i sa fotografijom uz tekst Radija Slobodna Evropa. Da masovna grobnica nije u Ruandi, Meksiku ili Iraku, Raskrikavanju su potvrdili u Asošijejted presu.
Iz te novinske agencije za Raskrikavanje kažu da je autor Staton Vinter i da je fotografija napravljena u Bosni, što se može videti i iz metapodataka fotografije na sajtu AP-a.

Kako su naveli, na fotografiji uslikanoj septembra 1996. nalaze se istražitelji Međunarodnog tribunala za ratne zločine koji uklanjaju zemlju i ostatke od desetina žrtava u Srebrenici koje su zakopane u masovnoj grobnici u blizini sela Pilica, severoistočno od Tuzle.

Nakon što se povela rasprava na Tviteru da li je na fotografija načinjena u Ruandi ili je u pitanju “delo Radovana Karadžića”, Staton Vinter je korisnicima Tvitera koji su bili u dilemi napisao da je on autor fotografije i da je fotografija uslikana za Asošijejted pres. Naveo je da fotografija nije iz Ruande, već da je uslikana godinu dana nakon događaja koji su se desili jula 1995. u Srebrenici.

“I 22 godine kasnije i dalje se vrlo jasno sećam događaja koji su doveli do ubijanja i kasnijom potragom za grobovima. Tužna vremena za sve”, napisao je Vinter u svom odgovoru.
  Analiza
DW: Šta Štrahe nije rekao u Banjaluci
U Austriji se ne smiruje medijska prašina nakon što je Hajnc-Kristijan Štrahe, vicekancelar i še...
  Dezinformacija
Tanjugov netačni citat Izetbegovića uzburkao domaće medije
Iako je član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu za Dojče vele (DW) na pitanje hoće...
  Lažna vest
Preti nam novo bombardovanje, ali lažnim vestima
„SVEMIRSKI RAFAL ĆE UNIŠTITI ZEMLJU“ saopštio je portal Alo kako će planeti doći kraj, i to...
Associated Press
Bosna i Hercegovina
Masovna grobnica
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: