raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Dezinformacija svrstala Nedeljnik u medije koji šire rusku propagandu
13.01.2018.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Američka privatna agencija Stratfor objavila je da je napravila grešku u podacima o srpskom magazinu Nedeljnik u svom izveštaju o uticaju Rusije u Evropi. Netačno objavivši da se Nedeljnik štampa u Moskvi, doveli su ovaj list u vezu s medijima koji šire rusku propagandu u Srbiji. Stratforovi podaci završili su i u izveštaju demokrata iz Odbora za spoljnu politiku američkog Senata, a urednik Nedeljnika Veljko Lalić očekuje da netačna informacija i tamo bude izmenjena.
U izveštaju američkih demokrata o “malignom uticaju Rusije” na Srbiju i još 18 zemalja stoji da Rusi svoju propagandu šire pre svega preko portala Sputnik, ali i mnoštva malih, proruski orijentisanih sajtova.

Međutim, u tekstu izveštaja se u istom kontekstu spominje i Nedeljnik:

“Dok Srbija nastavlja da radi na poglavljima tokom pregovora o pristupu EU, Rusija koristi nekoliko načina da to ometa, naročito kroz propagandu i dezinformisanje. Na primer, prema portalu Stratfor Worldwiev, ruska državna novina, Ruskaja Gazeta, čitani nedeljni magazin Nedeljnik štampa u Moskvi pre nego što ga distribuira u Srbiji”, navodi se u izveštaju.

Podatak na koji se pozivaju američki senatori se prvobitno nalazio u tekstu o ruskom uticaju na Balkanu, koji je objavio sajt američke agencije Stratfor, koja se, inače, bavi geopolitičkim analizama. Podatak je, međutim, u međuvremenu uklonjen kao netačan.

“U ranijoj verziji ove analize, štampanje i distribucija srpskog nedeljnog magazina Nedeljnik bili su pogrešno opisani”, navodi se u uredničkom komentaru na kraju sajta.

   


Urednik Nedeljnika Veljko Lalić, rekao je za Raskrikavanje da očekuje da će, nakon ove izmene i intervencije ka američkim senatorima, i sam izveštaj Odbora za spoljnu politiku ubrzo biti promenjen.

Inače, magazin Nedeljnik redovno objavljuje i nekoliko dodataka - osim ruskog R magazina, koji je vrsta kulturnog dodatka, štampaju se i Njujork Tajms, Le Mond Diplomatik i Kina danas.

Za koji dan će, prema najavama Lalića, Nedeljnik pokrenuti i sajt Njujork Tajmsa na srpskom koji će dnevno imati “oko 35 vesti i komentara iz najvećih novina sveta”.

Više o izveštaju o ruskom uticaju u Srbiji možete pročitati u odvojenoj vesti.

Ažurirano 05. februara 2018: Nakon što je ispravljena greška na sajtu Stratfora, sporan deo o Nedeljniku izmenjen je i u izveštaju američkih senatora. Ažuriranu verziju izveštaja od 10. januara možete pročitati ovde.
  Cenzura
Ćutanje Er Srbije o zabrani nedeljnika podgreva sumnje o cenzuri
Nakon što je na Tviteru procurila naredba zaposlenima u Er Srbiji da u svom salonu na aerodromu nip...
  Vest
Ambasada SAD objavila mejl prepisku u kojoj demantuje Informer
Američka ambasada objavila je mejlove kojima demantuje pisanje tabloida Informer da nisu odgovorili...
  Dezinformacija
Govor bivšeg kongresmena star dva meseca preplavio srpske medije zbog pohvale Vučiću?
Brojni mediji preneli su juče Tanjugovu vest da je “kongresmen Ted Po nedavno pohvalio Vučića p...
Nedeljnik
SAD
Veljko Lalić
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: