raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Izvorni članak je objavljen 11.02.2018. (Beta)
Grupa za slobodu medija traži smenu državnog sekretara Gajovića
11.02.2018.    Vesna Radojević    Foto: Printscreen
Grupa za slobodu medija zatražila je danas od Vlade Srbije da smeni državnog sekretara za medije Aleksandra Gajovića posle izjava koje otvaraju prostor za pravdanje nasilja, pretnji i medijskih hajki protiv novinara i tvrdnje da reakcije na to nisu u ingerencijama Ministarstva kulture i informisanja.
"Grupa za slobodu medija traži od premijerke Ane Brnabić i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da što pre kažu da li se slažu sa izjavama državnog sekretara i smene Gajovića pre nego što svojim štetnim stavovima i očiglednom nekompetentnošću napravi nepopravljivu štetu", navodi se u saopštenju.

Grupa je podsetila da je Gajović bez dokaza sugerisao da predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine Nedim Sejdinović organizovao pretnje protiv samog sebe na društvenim mrežama, da je novinarki Tamari Skrozi savetovao da se sama zaštiti od neetičkih i nezakonitih napada TV Pink jer to ne spada u ingerencije ministarstva, a izrazio je i želju da sasluša one koji su napali novinara N1 Nikolu Radišića pre nego što osudi napad.

"Pored ovih bezobzirnih i veoma opasnih stavova, nespojivih sa njegovom funkcijom, demokratijom i 21. vekom, Gajović je pokazao i izrazito odsustvo znanja o novinarstvu i medijima, posebno novim za koje je rekao da se time ne bavi. To bi u normalnoj zemlji bilo neprihvatljivo za bilo kog državnog funkcionera, a kamoli državnog sekretara za medije"
, navodi se u saopštenju.

Grupa je ocenila da je dijalog Vlade i novinara teško izvodljiv "u svetlu ovakvih, neodgovornih, zlonamernih i nekompetentnih izjava državnog sekretara za medije" i dodala da ne vidi kako Gajović može da nastavi da obavlja svoju funkciju.

"U atmosferi neprekidnih relativizacija napada, pretnji, pritisaka i otvorenih etiketiranja novinara od državnih funkcionera i tako neprihvatljiv broj takvih incidenata u 2015. godini (57), sledeće je porastao na 69, zatim u prošloj na 92, a u 2018. za manje od dva meseca već ih je bilo 11", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje u takvoj situaciji pogubno je da državni sekretar za medije bude neko ko "ne samo da ne zna dovoljno o savremenim medijima i novinarstvu, već se i zarad politikantskih špekulacija igra bezbednošću novinara".
  Vest
Odluke Saveta za štampu: javna opomena za eVršac, Kikindske prekršile Kodeks
Na poslednjoj sednici Saveta za štampu, Komisija je odlučila da su Kodeks novinara Srbije prekrši...
  Vest
Tanjug dobio javnu opomenu zbog povrede autorskih prava
Tanjug je prekršio Kodeks novinara Srbije jer je bez navođenja izvora preneo informaciju objavljen...
  Vest
Kolubarske: Sumnja da gradonačelnik Valjeva „namešta“ konkurs za informisanje
Pre nekoliko dana Grad Valjevo raspisao je javnu nabavku za „usluge informisanja javnosti“ u vre...
mediji
sloboda medija
Ministarstvo kulture i informisanja
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: