raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Odluke Saveta za štampu: javna opomena za eVršac, Kikindske prekršile Kodeks
03.10.2019.    Vesna Radojević    Foto: Pixabay / Andrys
Na poslednjoj sednici Saveta za štampu, Komisija je odlučila da su Kodeks novinara Srbije prekršile Kikindske, čiji je glavni i odgovorni urednik predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, dok je vršački portal eVršac dobio javnu opomenu, ovog puta zbog tekstova o Tatjani Vešović, lekarki i predsednici Gradskog odbora Demokratske stranke.
Predsednica GO DS-a u Vršcu Tatjana Vešović podnela je žalbu Savetu za štampu zbog serijala tekstova portala eVršac kojom se disredituje njen rad, a ona optužuje da je proneverila novac iz IPA fondova Evropske unije. Ovaj zaključak portal eVršac iznosi zbog postojanja krivične prijave, iako sudskog postupka još uvek nije bilo.

Komisija za žalbe ocenila je da cilj spornih tekstova nije bio da se čitaoci informišu o nečemu što je u javnom interesu, već da se Tatjana Vešović diksredituje.

„Redakcija portala, bez ikakvih dokaza, iznosi veoma ozbiljne optužbe na račun dr Vešović, na omogućivši joj ni da na njih na bilo koji način odgovori“, navela je Komisija u odluci i dodala da je u tekstovima portala teško razlikovati činjenice od nagađanja, spekulacija i insinuacija autora tekstova.

Članovi Komisije su zaključili i da je Tatjana Vešović diskreditaciji izložena zbog svog političkog opredeljenja, koje je različito od onog koje zagovara eVršac, te da su time prekršene i odredbe Kodeksa novinara Srbije koje zabranjuju diskriminaciju na osnovu političkog uverenja, ali i političko svrstavanje medija, tačnije odredbu po kojoj politički i ekonomski interesi izdavača ne smeju da utiču na to da medij informiše netačno, neobjektivno, nepotpuno i neblagovremeno.

Na sednici se odlučivalo o još jednoj žalbi - Ninoslava Čujića na tekst „Naprednjačka mreža botova o trošku svih građana Srbije" objavljen u nedeljniku Kikindske.

Sa osam glasova za i dva protiv, Komisija je odlučila da su Kikindske prekršile Kodeks novinara Srbije u odeljku Istinitost izveštavanja jer, kako navode, „list iznete tvrdnje saopštava kao nesumnjive činjenice, iako za to ne nudi nikakve dokaze, niti navodi bilo kakav izvor.

„Objašnjenje urednika da je morao da zaštiti izvore koji dolaze iz samog SNS-a nije prihvatljivo, jer je to mogao da navede i u tekstu, odnosno morao je da na neki način opiše svoje izvore, kako bi čitalac mogao da se opredeli da li će verovati objavljenim informacijama ili ne“, navodi se u obrazloženju odluke i dodaje da Komisija Saveta za štampu razume da je teško pribaviti dokaze za eventualnu Čujićevu aktivnost u SNS internet timu, ali veruje i da novinar ima obavezu da potkrepi infomacije koje saopštava.

Kikindskim Komisija Saveta za štampu zamera i to što nije pružena prilika drugoj strani da odgovori na tvrdnje iz teksta.

„Komisija je zaključila da je novinarski standard da se sasluša i “druga strana”, te da je redakcija morala da bar pokuša da stupi u kontakt sa Čujićem“, navodi se u odluci.
  Vest
Savet za štampu sat i po raspravljao o žalbama Vojina Rakića
Na poslednjoj održanoj sednici Komisije za žalbe, Saveta za štampu, njenih deset članova diskuto...
  Vest
Savet za štampu: Informer prekršio Kodeks, o nova.rs i N1 mišljenja podeljena
Na poslednjoj sednici Komisije za žalbe Saveta za štampu jedanaest članova ovog tela odlučivalo ...
  Manipulisanje činjenicama
Vučić u očima Srpskog telegrafa: Živi u garsonjeri dok mu kritičari „lome kičmu“
„Opšti juriš na predsednika Srbije - KRIVAC SVIMA ZA SVE!” - poruka je koja se u četvrtak poj...
mediji
Kodeks novinara Srbije
Savet za štampu
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: