raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Zbog bolesti sudije odloženo suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije
16.11.2020.    Milica Ljubičić    Slavko Ćuruvija; Foto: Slavko Ćuruvija fondacija
Današnje ročište u ponovljenom sudskom postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, odloženo je zbog bolesti člana sudskog veća Vladimira Mesarovića. Sledeće suđenje, pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, zakazano je za prvu nedelju decembra.
Sa zakašnjenjem od desetak minuta, u sudnici Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda (tzv. Specijalni sud) pojavila se sudija Snežana Jovanović i saopštila da današnje suđenje slučaju „Ćuruvija”, neće biti održano zbog bolesti jednog od člana sudskog veća - sudije Vladimira Mesarovića.

Sudija je potom objasnila da je kasno juče dobila informaciju o bolesti kolege, te da nije stigla da obavesti stranke o odlaganju suđenja.

U sudnici su među prisutnima bili i trojica okrivljenih za Ćuruvijino ubistvo: Radomir Marković, nekadašnji šef beogradskog centra Državne bezbednosti (DB) Milan Radonjić i pripadnik DB-a Ratko Romić. Četvrti okrivljeni, Milan Kurak nalazi se u bekstvu, te mu se sudi u odsustvu.

Naredno suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije zakazano je za prva četiri dana decembra, a sudija Jovanović naglasila je da se tada pozovu Ćuruvijina deca, Rade i Jelena, kao i Branka Prpa, koja je bila sa Ćuruvijom u trenutku ubistva. Oni se danas nisu pojavili.

Zastupnica okrivljenih Radonjića i Romića, Zora Dobričanin Nikodinović, upitala je da li ročište mora da bude baš prvog decembra, jer ona tada ima drugo suđenje. Sudija Jovanović joj je odgovorila da obezbedi zamenu.

Podsetimo, ponovno suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije, počelo je prošlog meseca, nakon što je Apelacioni sud ukinuo presudu Višeg suda iz aprila 2019. godine, kojom su na ukupno 100 godina zatvorske kazne osuđeni nekadašnji načelnik DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i pripadnici DB-a Milan Kurak i Ratko Romić.

Urednik Dnevnog telegrafa i nedeljnika Evropljanin, Slavko Ćuruvija, ubijen je 11. aprila 1999. godine u haustoru svoje zgrade u Svetogorskoj ulici u Beogradu. Optužnica je podignuta tek 2014. godine, a sudjenje je počelo naredne godine pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal beogradskog Višeg suda. U aprilu prošle godine, Marković i Radonjić osuđeni su na 30 godina, a Romić i Kurak na 20 godina zatvora.

Apelacioni sud je u julu ove godine ukinuo presudu i vratio je na ponovno suđenje.
  Vest
Suđenje za ubistvo Ćuruvije: Svedoci „neiskreni“, „nestručni“, „bolesni“
Diskreditacija svedoka bila je glavna aktivnost odbrane na današnjem suđenju za ubistvo novinara S...
  Vest
Slučaj Ćuruvija: Odbrana osporava Legijine optužbe
Suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije nastavlja sa svojom „sporom“ fazom. I danas, kao i...
  Vest
Suđenje za ubistvo Ćuruvije nastavlja se u aprilu
U nastavku suđenja za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije danas su, posle više od mesec i po dana pa...
Slavko Ćuruvija
Suđenje
Državna bezbednost
Ubistvo novinara
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: