raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Zbog koronavirusa odloženo suđenje za paljenje kuće novinara
01.07.2020.    Marija Vučić    Novinar Milan Jovanović; Foto: Raskrikavanje
Suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još dvojici okrivljenih za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, odloženo je danas zbog pogoršanja situacije sa koronavirusom. Dvojica advokata odbrane, kao i jedan veštak, nisu došli na današnji pretres jer su u samoizolaciji, a sudija Slavko Žugić napomenuo je da smo u fazi jačanja ovog virusa i da „danas ne možemo da radimo“.
U pretoploj sudnici bez ventilacije u Palati pravde pretresu su prisustvovali oštećeni novinar Milan Jovanović, kao i okrivljeni Dragoljub Simonović, Igor Novaković i Vladimir Mihajlović.

Dvojica advokata iz tima odbrane okrivljenih, Viktor Gostiljac i Ivica Vuković, nisu došli jer su, kako je rekao sudija Žugić, u samoizolaciji. Iz istog razloga se nije pojavio ni stručni savetnik iz oblasti građevinske struke, Aleksandar Đorđević, koji je na prošlom pretresu ispred odbrane ispitivao sudskog veštaka Vojislava Popovića.

Sudija je na samom početku naveo da „nije dobra situacija oko korone“.

„U vremenu smo godišnjih odmora i najave jačanja ovog virusa. Danas stoga ne možemo da radimo“, naveo je on.

Kako je rekao, prvobitni plan je bio da se u julu održe dva ročišta, i dva u avgustu, „ali ovo menja okolnosti“.

Naredna suđenja su zakazana četiri dana zaredom, od 24. do 27. avgusta od 9 sati, a tada bi između ostalog trebalo da budu ispitivani sudski veštaci koji su se bavili uzrocima požara, kao i nekoliko svedoka.

Podsetimo, na prošlom ročištu početkom juna do detalja je o pokućstvu i nameštaju ispitivana supruga novinara, Jela Deljanin, kao i veštak građevinske struke Vojislav Popović, koji je veštačio štetu na kući nakon požara. Odbrana je pokušavala da ospori procenjenu štetu i da dokaže da je kuća na mnogim mestima samo nagorela te da nije bilo potrebe za kompletnim renoviranjem.

Suđenje je, inače, počelo u septembru prošle godine. Na optuženičkoj klupi su Dragoljub Simonović, Vladimir Mihajlović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković, kome se sudi u odvojenom postupku ali dosad nijedno ročište nije održano jer je Marinković već mesecima u bekstvu.

Prema navodima iz optužnice, Dragoljub Simonović je nalogodavac - nezadovoljan zbog pisanja portala Žig Info iz Grocke o korupciji u ovoj opštini, navodno je hteo da zaplaši novinara. Angažovao je policajca Vladimira Mihajlovića da nađe nekog ko bi mogao da Jovanoviću zapali auto, i za ovaj posao obećao 1.500 evra. Mihajlović je, kako se navodi u optužnici, kontaktirao Igora Novakovića, a ovaj lokalnog dilera Aleksandra Marinkovića koji je u decembru 2018. godine tokom noći ubacio Molotovljev koktel u Jovanovićevu garažu. Vatra se, međutim, brzo proširila na ostatak kuće i umalo koštala života novinara Milana Jovanovića i njegovu suprugu Jelu Deljanin koji su unutra spavali.

Detalje o okrivljenima i njihove krivične biografije možete pročitati u istraživanju Raskrikavanja.
   Dragoljub Simonović, foto: Raskrikavanje
  Vest
Nastavljeno suđenje za paljenje kuće novinara, odbrana osporava procenjenu štetu
Na današnjem suđenju bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još dvojici okr...
  Vest
Suđenje Dragoljubu Simonoviću: I drugi okrivljeni optužio policiju za iznudu priznanja
I drugi okrivljeni u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, Igor Novaković, optužio ...
  Vest
Optuženi za paljenje kuće novinara ne progovaraju dok se ne omogući tonsko snimanje
Suđenje bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i još trojici za paljenje kuće...
Milan Jovanović
Dragoljub Simonović
Suđenje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: